140010, г. Павлодар, ул. Малайсары батыра, 66. Тіркеу орны - 8 (7182) 62-00-55; 50-00-06 қабылдау - 50-00-70

Артериялық гипертензия бойынша денсаулық мектебі

02.10.2023

Новочерноярка ауылында Қарттар күніне орай дұрыс тамақтануға арналған артериялық гипертензия бойынша денсаулық мектебі өтті.
Дұрыс тамақтану принциптері.
Артериялық гипертензиямен тамақтану қандай болуы керек? AГ диеталық ұсыныстары, ең алдымен, артық дене салмағын қалыпқа келтіруге, қалыпты салмақпен – липидтер алмасуының бұзылуын түзетуге бағытталуы керек. Артериялық гипертензия кезінде ас тұзын тұтынуды шектеу өте маңызды, өйткені бұл қан тамырларының қабырғаларында натрий тұздарының жиналуы зиянды әсер етеді және қан тамырларының тонусына теріс әсер етеді. Бұған ас тұзын шектеу және диетадағы калий тұздарының көбеюі ықпал етеді. Тамырлардың қабырғаларына түсіп, «түйіншектер»түзетін холестерин мен басқа липидтердің деңгейін төмендетуге тырысу керек. Тамырлардың қабырғаларын нығайту үшін С дәрумендері мен рутин, минералды заттар – кальций мен магний де маңызды. Көмірсулар алмасуының бұзылуының алдын алу үшін қарапайым қанттардың (қантты сусындар, джем, бал, джем және жай қант) құрамын қатаң бақылау қажет.






Нашар көретіндерге арналған нұсқа
Нашар көретіндерге арналған нұсқа